GRATIS verzending bij bestelling van € 45 of meer! Voor 14:00 uur besteld = MORGEN IN HUIS ! Wij als Stackeronline gaan voor kwaliteit

Uitgelegd: wat is L-Carnitine en wat doet het voor jou?

op Winston JR
Uitgelegd: wat is L-Carnitine en wat doet het voor jou?

L-Carnitine kun je tegenkomen op het label van een voedingssupplement. Je wil natuurlijk weten wat je tot je neemt, zeker als je serieus met je lichaam bezig bent. Daarom leggen we hieronder uit wat dit aminozuur voor jou kan betekenen.

L-Carnitine is een aminozuur dat zowel door het lichaam wordt aangemaakt, maar ook in voeding en supplementen wordt aangetroffen. Het kan helpen of ondersteunen bij gewichtsverlies.

 

Hoe werkt het?

Dit belangrijke aminozuur haal je uit dierlijke producten als vlees en zuilvelproducten. Eet je deze producten uit principe niet of te weinig dan kan een supplement een goede optie zijn. L-Carnitine heeft een belangrijke functie in het lichaam. Het aminozuur speelt namelijk een cruciale rol bij de productie van energie door vetzuren naar de mitochondriën van de cellen te transporteren.

Mitochondriën zijn de motoren of energiefabriekjes van de cel. Een van de belangrijke functie is het maken van energie om te functioneren. De hersenen en spieren hebben energie nodig om te functioneren. Energie wordt aangeleverd via voedingsstoffen. In cellen helpt L-Carnitine vetzuren naar de mitochondriën te transporteren waar ze worden verbrand voor energie. Op die manier kan het de verbranding van vet stimuleren.  Meer dan 95% van het aminozuur bevindt zich in de spieren.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat suppletie met L-carnitine het lichaamsgewicht, het BMI en de vetmassa verminderde. Het had echter weinig of geen effect op buikvet of het lichaamsvetpercentage.

Invloed op sportprestaties

L-carnitine is een supplement dat vaak enkele weken nodig heeft om het effect zichtbaar te maken. Enkele voordelen:

  • Het kan het herstel na inspanning verbeteren.
  • Het kan de zuurstoftoevoer naar de spieren vergroten.
  • Het kan de bloedstroom en productie van stikstofmonoxide verhogen, waardoor je minder snel verzuurd of vermoeid bent.
  • Het kan spierpijn na inspanning verminderen.
  • Het kan de aanmaak van rode bloedcellen verhogen, waardoor je beter presteert.
  • Het kan traingingsprestatie bij hoge intensiteit verbeteren.

Krachtige combinatie

In het nieuwe product Carnitine + CLA van Stacker 2 zit een krachtige combinatie. Naast L-carnitine is er CLA (Conjugated Linoleic Acid)  oftewel geconjugeerd linolzuur toegevoegd. Deze stof is erg populair in afslankproducten. In voedingssupplementen is de bron van CLA vaak saffloerolie of distelolie. Dit speelt een rol in het verminderen van vetmassa en draagt bij aan de groei van spiermassa. Hierdoor is het product erg aantrekkelijk voor (kracht)sporters. CLA kan de opslag en het gebruik van vet in het lichaam beïnvloeden. Het idee achter de combinatie is dat L-carnitine de vetzuren naar de mitochondriën transporteert, waar CLA kan helpen bij de verbranding ervan.

Hoewel er meer onderzoek nodig is, kan L-carnitine het gewichtsverlies en de vetverbranding helpen verhogen. Supplementen kunnen ook ten goede komen aan mensen met een lager niveau van dit aminozuur, zoals oudere volwassenen, veganisten en vegetariërs. 

by Winston JR